![]() |
|||||||||||||
|
Pštrosí maso Hlavní podíl masa připadajícího na pštrosa pochází z kýty. Z toho opět je největší část srovnatelná s vysoce hodnotným hovězím masem (hovězí filet a steak) a na základě toho jej lze připravit v mnoha variantách. Pro svůj nepatrný obsah tuku a cholesterolu je pštrosí maso rovněž velmi dobře použitelné v dietní stravě Pštrosí vejce Pštrosí vejce chutnají jako vejce slepičí a nechají se připravit stejným způsobem. Před použitím by se mělo nejprve odzkoušet, zda se jedná o čerstvá vejce: špatná a stará vejce vydávají při silném potřesení kloktavý zvuk. Pokud chceme získat skořápku jako celek, tak lze pomocí vrtačky nebo malého kladiva, popř. šroubováku, vytvořit na jednom pólu vejcete otvor a velikosti pfeniku. Tímto otvorem se zavede zalomené brčko a skořápka se otvorem směrem dolů vyfoukne. Pokud se má pro určité účely oddělit žloutek od blků, tak se skořápaka otevírá rozpůlením. Toto není na základě silné skořápky ne úplně tak jednoduché, jako u slepičího vejcete. Za pomoci malého kladiva se naznačí lehkými poklepy podél příčné osy požadovaná line lomu. Nyní se pštrosí vejce pozorně otevře a bílek se oddělí od žloutku. Pokud by přes naznačení při otevírání skořápky vznikly potíže, tak lze pomocí malého nože proškrábat velice pevnou vaječnou blánu a tím ulehčit otevření Jídla z vajecMíchaná pštrosí vejce Přísady pro 8 až 10 osob: 1 čerstvé pštrosí vejce, 1 cibule (sekaná), 200 ml mléka, 2 čaj. lžičky soli, 1 čaj. lžička papriky 1 špička nože muškátu, 3 pol. lžíce másla a 1 malý svazek pažitky. Lehce osmahneme cibuli s máslem v dostatečně velké pečící pánvi. Obsah pštrosího vejcete dobře rozvedláme v míse s mlékem a kořením. Nyní dáváme vaječnou hmotu k cibuli do pánve. Vejce stále mícháme měchačkou ode dna pánve až míchaná pštorsí vejce dostanou požadovanou konsistenci. Před podáváním znovu uchutíme a vejce posypeme jemnou rozsekanou pažitkou Masité pokrmyPštros v písku Přísady pro 4 osoby: 500g pštrosích steaků nakrájených na slabé plátky 3 pol. lžíce rozpuštěného másla 1 lžička soli, pepře, tymiánu a jemné papriky 200g čerstvého hrachu 3 oloupaná rajská jablíčka nakrájená na kousky 200g cibule nakrájené na kostičky Příprava: Velký plochý pekáč vymažeme tukem a pokryjeme dno masem.Maso polijeme rozehřátým máslem a okořeníme solí, pepřem, tymiánem a paprikou. Na maso naklademe ve vrstvách v daném pořadí nasekanou cibuli, hrách a rajčata. Potom pekáč utěsníme alobalem. Pečeme v předehřáté troubě při střední teplotě cca 40-50min. Přílohy: Vařená rýže.
Blue neck soup (Polévka z pštrosího krku) Přísady pro 4 osoby: 300 g pštrosího krku 80 g tuku na smažení 180 g nakrájené polévkové zeleniny 100 ml suchého červeného vína 250 ml vody 40 g mouky 50 g Madeira 1 polévková lžíce rajčatové dřeně pepř, sůl, jemná paprika Příprava: Pštrosí krk opečeme s polovinou tuku a polévkové zeleniny. Potom zalijeme červeným vínem a přidáme rajčatovou dřeň a vodu. Krk dusíme do měkka k čemuž je případně nutný další přídavek vody. Nakonec vyjmeme dílek krku z hrnce, maso oddělíme od kosti a nakrájíme na malé kousky. Zbylou polovinu tuku necháme rozpustit v jiném hrnci, posypeme moukou a za stálého míchání osmahneme. Zalijeme vývarem, vmícháme polévkovou zeleninu. Polévku ochutíme vydatně solí, pepřem, paprikou a madeirou a přidáme oddělené maso z pštrosího krku. Podáváme s čerstvou bagetou nebo topinkou.
Pštrosí játrová paštika Přísady: 1 velký šálek pštrosích jater (rozsekaná) 3 plátky uzeného špeku 2 čajové lžičky roztaveného másla 1 špička nože tymiánu 1 bobkový list 3 polévkové lžíce Weinbrand nebo Sherry sůl a pepř Příprava: Opečeme špek na pánvi bez tuku. Kousky špeku vyjmeme a na zbylém tuku opečeme játra při mírném teple. Okořeníme tymiánem, bobkovým listem, solí a pepřem a pečeme vše dohromady další 3-4 min. Potom pečlivě vmícháme Weinbrand nebo Sherry. Vyjmeme bobkový list a játra rozmělníme do kašovité hmoty. Hmotu naplníme do malých promaštěných paštikových forem a pokapeme rozpuštěným máslem. Paštiku umístíme až do úplného vychlazení do ledničky. Podáváme jako předkrm s čerstvým plnozrnným chlebem. Etoscha Pfanne (Jídlo na pánvi) Přísady pro 4 osoby: 500 g pštrosího steaku (nakrájeného na jemné proužky) nebo soté 4 pol. lžíce jedlého oleje 3 nasekané cibule 1 utřený stroužek česneku 250 g čerstvých žampionů nakrájených na plátky 100 g mandlí nakrájených na lupínky 80 g másla 250 ml šlehačky 2 pol. lžíce Weinbrand 2 pol. lžíce čerstvé bazalky (jemně nakrájené) pepř, sůl, jemná paprika, kari, sojová omáčka Příprava: Mandle opražíme na pánvi do zlatova na polovině másla. Olej silně rozpálíme na litinové pánvi a krátce na něm opečeme proužky masa. Okořeníme pepřem, solí, paprikou a kari. Z pánve vyjmeme maso a vypečenou šťávu, která se vytvořila. Potom vložíme do pánve zbytek másla a v něm lehce osmahneme česnek a cibuli. Vmícháme žampiony a necháme asi 10 min. podusit. Nakonec přilijeme šlehačku a všechno necháme dusit dalších 5 min. Omáčku ochutíme Weinbrandem sojovou omáčkou a případně ještě solí a pepřem. Potom opět přidáme maso s vypečenou šťávou a vmícháme cca 2/3 opražených mandlí do pokrmu. Všechno znovu krátce ohřejeme. Před podáním posypeme zbytkem mandlí a bazalkou. Přílohy: Rýže, krokety, hranolky, míchaný salát.
Pro náročné kuchaře Südwesterbraten (Pštrosí svíčková pečeně) Přísady pro 6 osob: 1-1,5 kg pštrosího steaku 4 pol. lžíce jedlého oleje 1/4 l vody 100g uzeného špeku nakrájeného na kostky 1 kostka vývaru 3 pol. lžíce mouky 2 pol. lžíce červeného vína pepř, sůl, paprika pro přípravu marinády: 1/2 l suchého červeného vína 1/4 l octa 2 cibule nakrájené na kolečka 2 mrkve nakrájené na kolečka 4 stroužky česneku jemně utřeného 1 lžička soli 1/2 lžičky černého pepře 1 lžička jemné papriky 1 špička nože hřebíčku 1 špička nože mletého muškátového oříšku 1/4 lžičky majoránky 1 bobkový list Předpříprava: Z výše uvedených přísad připravíme marinádu a vložíme do ní maso. Velikost nádoby zvolíme takovou, aby maso bylo podle možností zcela zakryto marinádou. Nádobu uzavřeme a dáme do lednice na dva až tři dny uležet. Potom vyjmeme maso z marinády a pomocí síta oddělíme pevné a tekuté části. Vyndáme bobkový list. Příprava: V litinovém hrnci silně rozpálíme olej a v něm prudce opečeme marinované maso. Okořeníme trochou pepře a soli. Opečené maso vyjmeme z hrnce a ve šťávě opečeme špek. Přidáme pevné části marinády a po 5 min. zalijeme 2/3 marinády a vodou. Potom vložíme do hrnce opět maso a cca 1-1,5hod. dusíme. Dusíme do měkka pří mírné teplotě. Maso vyjmeme opět z hrnce, šťávu zahustíme moukou a přidáme kostku vývaru. Ochutíme pepřem, solí, paprikou a troškou červeného vína. Všechno necháme ještě několik minut dále vařit. Maso nakrájíme na plátky a před podáváním vložíme krátce do omáčky prohřát. Přílohy: Vařené nebo hrubé knedlíky, nudle, míchaný nebo zelený salát. |
||||||||||||