Charakteristika
Kůže
Maso
Peří
Vajíčka

Základní charakteristika pštrosích produktů

Pštrosi jsou zvířata s mnohostrannou užitkovostí. V kožařství je pštrosí kůže vysoce ceněna jako exkluzivní materiál k výrobě kabelek a bot luxusní třídy. Jedinečná pera slouží v oděvním průmyslu a nacházejí použití při zhotovování varietních kostýmů.

Maso pštrosů s hovězím kotletem je použitelné k přípravě výborných pokrmů a jemných steaků. Jeho vlastnosti se nechají přirovnat k masu špičkové třídy, které vyhovuje ideálním způsobem, přáním znalých gurmánů:

  • - téměř žádný tuk (filet/steak do 0,2%)
  • - nepatrné hodnoty cholesterolu (680 mg/kg)
  • - vysoký obsah proteinu (nad 20%)
  • - mimořádná jemnost (přes nepatrný obsah tuku)
  • - možnost kořenění

Pštrosí vejce se nepoužívají jen k líhnutí, ale jsou také hojně prodávána. Vzhledem k chuti a vlastnostem využití jsou pštrosí vejce plně srovnatelná s drůbežími a jsou připravována stejným způsobem. Pštrosí vejce, která jsou pro svoje rozměry velmi impozantní, může být jeho silná, porcelánovitá skořápka přeměněna pomalováním nebo rytým ozdobami v cenný umělecký předmět.

Příjmy jihoafrických farmářů vyjádřené konečnými produkty členění jsou následovné:

  • Kůže 60%
  • Maso 14%
  • Peří 11%
  • Ostatní 15%

zpět

Kůže a její charakteristika

V současné době se považuje kůže jako cenný pštrosí prdukt. Kůže pštra jse srovnatelná jako kůže špičkové třídy s kůží krokodýla nebo slona. Je velico odolná vůči opotřebení a v propustnosti vodz předčí dokonce krokodýlí kůži. Na základě mezinárodního ustanovení ochrany druhů a vzhledem k rostoudímu vědomí spotřebitelů je pštrosí kůže schopná nahradit krokodýlí kůži v noblesní třídě.

Jedinečná zvláštnost torza kůže jsou vyvýšené kožní bradavice (noppy) na hřbetě a prsou pštrosa. podlezváraznění noppů se řídí rovněž cílová cena produktu: čím zřetelnějíš a hustší vzor, tím vyšší cena. od pravé kůže lze jednoznačně odlišit všechny imitace, protože imitované noppy nemohou být vyvýšené (zkouška nehtem rstu. Tyto nezpůsobují také lehce praskající šum, který vzniká při hlazení kožních bradavic pravé pštrosí kůže. Z měkké a hebké kůže se vyrábějí boty, kabelky, tašky, všeho druhu a kabáty, límcové výložky a mnoho dalšího.

Jiný typ kůže, která lze získat z pštrosů je kůže na běháku. Tato kůže ochraňovala rohovitý ještěří plát předků pštrsů. V USA se tato kůže používá k výrobě kovbojských vysokých bot a jako taková je velmi žádána.

Nejlepší - protože je již výrazná ja ještě neopotřebovan nebo poškozená - kůže se získá z pštrosů v jatečném stáří 14ti měsíců. Pro oděvní účely se používá ještě poddajnější kůže mladších zvířat. Ve stáří 14 měsíců činí celková plocha kůže 1,2 - 1,5 m2.

zpět

Charakteristika masa

Maso pštrosa považují znalci již dlouho za maso gurmánů. Maso pštrosa je neobyčejně libové. Zatímco maso nejdůležitějších jiných zvířat (prase, skot, drůbež) obsahují více než 3% tuku, neobsahuje jediný sval na kosti pštrosa více než 0,3 % tuku. Průměrné hodnoty tuku svíčkové jsou kolem 0,032% a bifteku kolem 0,155%. U většiny druhu masa se projeví nízký obsah tuku na úkor jemnosti masa. Pštrosí maso zde tvoří jedinou výjimku: pštrosí filet a steak jsou mimořádně jemné.

Dále maso pštrosa s obsahem 114cal na 100 g masa je chudé na cholesterol viz tabulka:

Druh
Kalorie
Protein g
tuk g
Cholesterol
Broileři
165
32
4
86
Krůty
159
29
4
69
Skot (steak)
282
27
18
91
Prase
323
28
22
99
Jehně
241
26
15
92
Pštros
114
26
2
68

Podstatná část komerčně využitelného masa pochází z nohou (asi 74%) a zbytek je rozdělen na krk, křídla, prsa, žebra a ocas.

Hodnota výtěžnosti pštrosa - 35% jsou hodnoty nižší než u skotu nebo prasat. Proměrná výtěžnost masa cca 32 kg ve 14 měsících a 42 kg u dospělých pštrosů je však kvalitativně vysoce ceněna.

zpět

Peří

Opeření pštrosů prodělává 4 vývojová stadia:

  1. Kuřecí chmýří
  2. Opeření kuřat
  3. Opeření mláďat
  4. Opeření dospělých

Kuřecí chmýří je skvrnité krycí opeření žluto hnědého zbarvení. Po jednom nebo dvou týdnech vyraší počáteční chmíří z kuřecích pér. Ve stáří 5 - 6 měsíců začíná dorůstat opeření mláďat, které zatlačí kuřecí opeření. e stáří 16 měsíců se na farmách ořezává plně vyvinuté opeření mláďat. Dorůstají opeření je konečné opeření dospělých , které je vyzrálé ve stáří 2 let. U kohoutů se v tomto časovém období ustaluje hluboce černé zbarvení tělních pér a bílé zbarvení křídel a ocasních pér. Slepice si naopak podří šedo hnědé zbarvení opeření mláďat. Počínaje prvním opeřením dospělých lze každých 6 měsíců provést odběr peří. ovšem zak intenzivní "hospodařením s peřím" vede v průběhu doby asi 4 - 5 let ke snížení kvality peří.

Existují tři způsoby, jak získávat peří od pštrosa: 1. ostřihování 2. vytahování 3. nebo dorůstajích pér??

Nejhodnotnější péra jsou bílá, která se používají k nejrůznějším dekorativním účelům a zvláště ve pak ve varieté. Pera nižší kvality se zpracovávají na prachové vějíře, které na základě elektrostatických přitažlivých sil pracují mnohem účinněji než vějíře z umělého materiálu.

zpět

Vajíčka

K současnému stavu vývoje chovu pštrosa jsou samotná zvířata a opledněna vejce nejvyšší ekonomickou hodnotou.

Rovněž neoplodněná vejce jsou mnohostraně upotřebitelná. Vejce může být za 60 -90 min. uvařeno a nebo podáno jako míchaná vajíčka ke snídani pro tucet hostů. Pštrosí vejce se též nabízejí pro pečení ve velkém měřítku. Z čistých vajec mohou být zhotoveny pomalováním nebo vyrytím umělecké nebo ozdobné předměty vysoké sběratelské hodnoty nebo mohou být zpracovány na lampy, poháry a podobným způsobem modelovány. I úlomky z vaječných skořápek se nechají zpracovat na zvláštní brože a náušnice.

Turistická hodnota pštrosa je obrovská. Prodávají se také další produkty z pštrosa a to např. popelníky z pštrosí prstů, vějíře z pštrosích pér. K tomu se také pořádají pštrosí závody a další akce pro popularizaci tohoto zvířete.

zpět